Svijet
0

Europarlamentarci osudili slovensku blokadu Hrvatske

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zastupnici Europskog parlamenta Hannes Swoboda i Berndt Posselt osudili su slovensku blokadu pregovora Hrvatske s EU-om, objavila je u četvrtak Hrvatska televizija u središnjem Dnevniku.

"Ako Slovenija nastavi ovako, ostale zemlje trebaju joj poslati jasnu poruku kako je neprihvatljivo da se ovako rješavaju bilaterarni problemi", rekao je Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku.

Austrijski zastupnik u Europskom parlamentu istaknuo je da Slovenija "treba promijeniti svoje stajalište, otvoriti poglavlje i s Hrvatskom naći zajedničko rješenje".

Svojedobni parlamentarni izvjestitelj za Sloveniju Bernd Posselt rekao je za HTV da se nekadašnja talijanska blokada Slovenije zbog onemogućavanja pristupa stranaca tržištu nekretnina ne može usporediti sa sadašnjim potezima Ljubljane prema Zagrebu. "Ovo je skandal, antieuropski čin slovenske vlade. Sve vlade u EU moraju učiniti sve što mogu da prekinu ovu skandaloznu blokadu", rekao je Posselt, njemački zastupnik u Europskom parlamentu.

Slovenija je odlučila u petak na pristupnoj konferenciji blokirati 11 poglavlja u pregovorima Hrvatske i Europske unije obrazlažući to time što Hrvatska navodno u priloženim dokumentima prejudicira spornu granicu sa Slovenijom.