Svijet
0

Eurofob Nigel Farage formirao svoju grupu u Evropskom parlamentu

FENA
Britanski eurofob Nigel Farage saopćio je u srijedu da je formirao grupu u Evropskom parlamentu nakon što mu se pridružila disidentkinja iz francuskog Nacionalnog fronta.

"Vrlo sam ponosan što sam formirao ovu grupe s drugim poslanicima i zajedno ćemo biti glas naroda", izjavio je lider Ukip-a (United Kingdom Independence Party) u saopćenju objavljenom u Bruxellesu.

"Bit ćemo među prvim koji će ponovo uspostaviti slobodu, nacionalnu demokraciju i prosperitet u Evropi", dodao je on.

Grupa nazvana EFD (Evropa, sloboda, demokarcija) brojat će 48 poslanika, među kojim je disidentkinja iz Nacionalnog fronta Joelle Bergeron, poslanica u Francuskoj na listama Marine Le Pen.

Grupa okuplja poslanike iz sedam zemalja, što je minimum za formiranje političke grupe u parlamentu. Dvadeset i četiri poslanika iz Ukip-a čine okosnicu, a tu je i 17 talijanskih poslanika iz Pokreta 5 zvijezda Beppa Grilla.

Formiranje ove grupe je težak udarac za Marine Le Pen koja se muči da okupi poslanike iz sedam zemalja i za sada ima samo četiri evropske formacije.

Malo prije evropskih izbora, Bergeron se javno izjasnila za pravo stranaca da glasaju na lokalnim izborima, što je suprotno od stava njene stranke.