Kosovo
0

Euleksove sudije u ponedjeljak započinju suđenje u Mitrovici

FENA
U Okružnom sudu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u ponedjeljak, 2. marta, Euleksove sudije započet će suđenje dvojici kosovskih Srba optužnih za krivično djelo teški slučajevi razbojinštva, čime i zvanično sudije koje je delegirala misija EU na Kosovu započinju suđenja u pokrajini. Na optuženičkoj klupi naći će se Srbi sa sjevera Kosova V.J. (26) i M.N. (30) koji su u pritvoru proveli 14,5, odnosno 10,5 mjeseci, rekao je Tanjugu njihov advokat Ljubomir Pantović. On je dodao da je za krivično djelo koje im se stavlja na teret zaprijećeno minimalnom kaznom od pet godina, a da je optužnica sačinjena u skladu s privremenim krivičnim zakonom Kosova i, s, također, privremenim zakonom o krivičnom postupku Kosova, javio je u nedjelju Tanjug. Postupak će kako je saopćeno iz Euleksa voditi trojica sudija iz te misije, a i tužilac će biti predstavnik Euleksa. U mandatu Euleksa je da nadgleda, prati i savjetuje "autoritete Kosova", istovremeno zadržavajući izvjestan broj ograničenih izvršnih ovlaštenja uključujući pravo da podižu optužnice i da sude u pojedinim slučajevima, navedeno je u saopćenju.

Okružni i Općinski sud u sjevernom dijelu Mitrovice, UNMIK je otvorio 3. oktobra prošle godine pošto su ti sudovi bili zatvoreni gotovo osam mjeseci, od sukoba 17. marta 2008. između lokalnog stanovništva i organa sigurnosti na Kosovu.

U tim sukobima poginuo je ukrajinski policajac iz sastava UN-a, dok je više od 100 učesnika demonstracija i vojnika KFOR-a i policajaca povrijeđeno. Sukobi su počeli poslije hapšenja srpskih radnika pravosuđa koji su ušli u zgradu suda zahtijevajući povratak na radna mjesta s kojih su morali da odu 1999. dolaskom UNMIK-a i KFOR-a na Kosovo.

Trenutno u Okružnom i Općinskom sudu rade samo predstavnici Euleksovog pravosuđa, a tokom posjete Mitrovici prošle nedjelje šef misije EU u pokrajini Iv De Kermabon izjavio je da se "radi na pitanju povratka lokalnog srpskog i albanskog osoblja u te institucije".