Austrijski ministar odbrane
0

"EUFOR misija u BiH se ne smije prekinuti"

SRNA
Ministar odbrane Austrije Norbert Daraboš založio se protiv okončanja vojne misije Evropske unije (EUFOR) u BiH prije izbora u ovoj zemlji naredne godine.

"EUFOR misija u BiH se ne smije prekinuti. Jednostrana povlačenja mogu da ugroze sve to što je međunarodna zajednica uz mnogo truda 16 godina izgradila. Bezbjednosna situacija u BiH je stabilna, međutim politički razvoj zemlje je, svakako, u teškoj situaciji'', izjavio je ministar odbrane Austrije danas ne konferenciji za novinare.

On je nakon razgovora sa resornim kolegama u Briselu rekao da misija u BiH neće još biti transformisana, već će po svim izgledima ostati u izvršnom mandatu do izbora 2010. godine, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Daraboš je rekao da će Austrija podržati visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i EUFOR komandanta Bernarda Baira.

"Poslaćemo dva dodatna helikoptera, postaviti budućeg komandanta, a takođe ćemo i personalno nešto da učinimo. Odluka u glavnom odboru parlamenta daje nam mogućnost do 190 vojnika", pojasnio je ministar mogućnost povećanja austrijskog kontigenta.

Daraboš je rekao da će Bliski istok i zapadni Balkan biti i dalje glavne tačke austrijskog angažmana u inostranstvu.

Glavni odbor austrijskog parlamenta danas je donio odluku o produžetku brojnih međunarodnih mirovnih misija austrijskog Bundeshera, policije i pravosuđa u okviru misije UN i EU misije.

Između ostalih, produženo je učešće u misijama na Kosovu, u BiH, Kipru i Gruziji.