Svijet
62

EU: Želimo da Velika Britanija što je prije moguće izađe iz našeg bloka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da njihovi advokati utvrđuju da li je moguće i na koji način ubrzati britansko napuštanje EU te da je kompletan evropski kontinent postao talac "unutrašnjih sukoba oko torijevaca".

Britanski premijer David Cameron najavio je da će do konferencije svoje stranke u oktobru podnijeti ostavku na mjesto premijera britanske vlade i to nakon što su građani na referendumu većinom glasova podržali napuštanje EU.

Schulz je odluku nazvao jednostranim proglašanjem ističući kako mu je jasno da Velika Britanija ima namjeru čekati do oktobra.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, zemlje koja će 1. jula preuzeti šestomjesečno predsjedavanje EU, izjavio je da Velika Britanija mora što prije obavijestiti EU kada namjerava napustiti ovu organizaciju.

On je nakon sastanka sa čelnicima EU kazao da među država članica prevladava osjećaj da EU ne možemo čekati dok britanska Konzervativna stranka ne izabere novog predsjednika.

"To jednostavno ne mogu da zamislim. Nemamo taj luksuz da toliko čekamo. Moramo da znamo na čemu smo. Moramo da budemo u mogućnosti da komuniciramo sa našim građanima", rekao je Lajčak.