Zaštita okoliša
0

EU želi zabraniti automobile u gradskim centrima

Sarajevo-x.com
Evropska komisija predložila je uvođenje zabrane za automobile na benzinski i dizel pogon u gradskim centrima do 2050. godine, javlja BBC.

U Evropskoj komisiji smatraju da će ukidanje automobila na konvencionalna goriva iz urbanih sredina smanjiti korištenje nafte i pomoći snižavanju emisije ugljika do 60 posto.

U sklopu ove inicijative Evropska komisija želi polovinu srednje dugih putovanja između gradova, do 220 kilometara, prebaciti sa ceste na vozove.

Komesar za transport Evropske komisije Siim Kallas da je moguće smanjiti ovisnost transporta o nafti bez žrtvovanja efektnosti i ugrožavanja mobilnosti.

Kallas je rekao da je jedna od meta smanjivanje automobila na konvencuonalni pogon za 50 posto do kraja 2030. godine te njihov potpuni nestanak 20 godina kasnije.

U Komisiji se nadaju da će se približiti potpunom smanjenju smrtnosti u saobraćajnoj nesreći do 2050. godine, dok je sadašnji broj potrebno prepoloviti do 2020. godine.

Neki do ciljeva su i spajanje svih evropskih aerodroma željeznicom, te uvođenje teretnog prevoza koji neće emitovati ugljik. Također se očekuje prebacivanje 30 posto teretnog prevoza na srednjim distancama na vozove i oblike prevoza koji ne zagađuju.

U Komisiji se nadaju da će avioprevoznici do 2050. godine povećati korištenje goriva sa niskom emisijom karbona do 40 posto.