Svijet
0

EU želi ublažiti viznu politiku prema Gruziji

FENA
Cecilia Malmstroem
Cecilia Malmstroem
Evropska unija razmišlja o tome da ublaži svoju viznu politiku prema Gruziji, izjavila je u utorak evropska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

"Ja sam za ublažavanje viznog režima za Gruziju. Pojednostavljujući formalnosti oko dobivanja vize, približavamo se ljudima i omogućavamo građanima da putuju i stvaraju veze u cijeloj Evropi", izjavila je Malmstroem.

Kada ovaj plan stupi na snagu, on će Gruzijcima olakšati podnošenje zahtjeva za vize, ubrzat će procedure i pojednostaviti administrativne formalnosti, precizira se u saopćenju Evropske komisije.

Viza neće više koštati 60 eura nego 35, izjavila je Michele Cercone, glasnogovornica Cecilije Malmstroem.

Evropska unija i Gruzija žele da zaključe sporazum koji će garantirati povratak osoba koje ilegalno borave u EU, u okviru borbe protiv ilegalne imigracije.

Gruzija je jedna od šest zemalja koje su pristupile evropskom partnerstvu koji je Unija uspostavila u maju 2009. godine kako bi produbila i ojačala odnose sa susjednim zemljama, kao što su Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Republika Moldavija i Ukrajina.

Od 2006. godine EU je zaključila sporazume o olakšavanju izdavanja viza s Rusijom, Ukrajinom, Makedonijom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Moldavijom.