Javier Solana
0

"EU želi Palestinu u granicama iz 1967."

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u srijedu da je cilj EU-a osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine.

Što brže ta država bude osnovana, to bolje, istaknuo je Solana u Ramallahu, na Zapadnoj obali, nakon sastanka s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom.

Planirano je da njegova posjeta Zapadnoj obali istakne posvećenost EU-a regiji Bliskog istoka i podršku Palestinskoj samoupravi, u kojoj dominira umjereniji Fatah, prenijeli su izraelski mediji.

Solana će u četvrtak posjetiti Izrael.

Tokom posjete Ramallahu Solana je rekao kako će možda biti potrebno da se neke teritorije razmijene, ali je naglasio da to ne bi smjelo ometati teritorijalnu povezanost.

Izrael je u ratu 1967. osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze. Iz Gaze se izraelska vojska povukla i jevrejski naseljenici evakuirani u ljeto 2005. godine.

Zapadna obala je međutim ostala pod izraelskom okupacijom i u njoj trenutno postoji 121 jevrejsko naselje, u kojima zajedno s istočnim Jerusalemom živi oko pola miliona Jevreja.

Istočni Jerusalem je anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Izraelska strana tvrdi da će ujedinjeni Jerusalem ostati zauvijek pod suverenitetom Izraela.

Palestinci, međutim, planiraju da taj dio Jerusalema proglase prijestolnicom svoje buduće države.

Solana je u srijedu izrazio podršku Abasovim naporima da ujedini palestinski narod u svjetlu nesporazuma između Fataha i rivalskog Hamasa koji kontrolira Gazu.