Svijet
0

EU želi detalje kineskog plana o smanjenju emisije plinova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina bi trebala iznijeti detalje o tome kako će provesti svoje planove o ograničenju emisije stakleničkih plinova i ponuditi nove prijedloge u skladu sa svojim statusom najvećega svjetskog emitera plinova, izjavili su u utorak evropski lideri.

Kina je obećala u četvrtak da će skoro prepoloviti obim zagađenja tokom naredne decenije, što predstavlja veliki dobrovoljni korak koji je uslijedio dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama obećao da će SAD izložiti svoje planove na ovomjesečnoj konferenciji o globalnom zagrijavanju u Kopenagenu o suštinskim rezovima vlastite emisije stakleničkih plinova, prenosi AP.

Kineski plan ne obavezuje tu zemlju na ukupno smanjenje emisije plinova, koje će nastaviti da se povećava, iako sporijom stopom.

Nakon sastanka s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, švedski premijer Fredrik Reinfeldt izjavio je kako Evropljani žele da analiziraju brojke i precizno ustanove kakve mjere Peking planira uvesti i "kako će se one razlikovati od njihovog uobičajenog poslovanja kada je u pitanju emisija plinova".

Reinfeldt, čija zemlja drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg EU-a, pohvalio je Kinu zbog insistiranja na obnovljivoj energiji i nuklearnim elektranama kao zamjeni za termoelektrane koje sagorijevaju ugljen i šire ugljični dioksid.

Ipak, status Kine kao velikog uzročnika povećanja globalne emisije zahtijeva od Pekinga da učini više, izjavio je Reinfeldt, pozivajući se na kontinuirani rast globalnih temperatura.

Naučnici vjeruju da će rast globalnih temperatura od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe dovesti do destruktivnog povećanja nivoa mora i klimatskih promjena koje će stvoriti suše, poplave i druge teške katastrofe.

Objave Pekinga i Washingtona daju dodatnu težinu nadanjima u postizanje globalnog sporazuma iako je malo vjerovatno da će konferencija u Kopenhagenu 17. i 18. decembra dovesti do obavezujućeg sporazuma kako se nadalo.

Klimatske promjene jedna su od tema potegnutih na povremeno zategnutim razgovorima tokom jednodevnog samita u ponedjeljak između Kine i 27-člane Evropske unije, kineskoga najvećeg trgovinskog partnera s tržištem od više od 500 miliona ljudi.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ranije je pozdravio kinesko obećanje smanjenja emisije plinova i u utorak je aludirao na kinesko insistiranje da razvijene zemlje preuzmu vodstvo u smanjenju emisije plinova.

"Imamo samo jednu planetu i postoji zajednička odgovornost za njenu budućnost, naravno s različitim nivoima doprinosa", izjavio je Barroso.