Luxembourg
0

EU želi da buduća afganistanska Vlada ima jasne prioritete

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski ministri vanjskih poslova insistirali su u utorak na tome kako je potrebno da dobiju "jasne prioritete i mjerljive kriterije" od buduće vlade u Afganistanu, gdje se situacija "pogoršava", a napredak je "previše spor".

U jednom strateškom dokumentu usvojenom u Luxembourgu EU navodi kako je spremna da se aktivno angažira uz novu afganistansku vladu", kada se okonča drugi krug izbora.

Nova vlada koju ćemo dobiti poslije izbora treba da "hitno" usvoji program koji će se naslanjati na obnovljeni ugovor s međunarodnom zajednicom, a koji proizlazi iz jasnih prioriteta i mjerljivih kriterija", navodi se u dokumentu koji je usvojen u utorak.

"Konferencija, koja bi se mogla održati u Kabulu, mogla bi da otvori put toj proceduri", precizira tekst.

EU troši oko milijardu eura svake godine na civilni dio svoje pomoći Afganistanu, uz vojno angažiranje u okviru NATO-ovih Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF).

Strateški dokument određuje da je neophodno "osigurati brzo raspoređivanje vojnika koji su ostali iz Eupola" a još nisu raspoređeni u Afganistanu, dok se EU u martu 2008. godine obavezala da će mobilizirati 400 policajaca za ovu misiju pomoći formiranju civilnih policijskih snaga.

"Sada imamo 236 policajaca od potrebnih 400, a to je malo", izjavio je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb.

Bilo bi dovoljno da svaka držva pošalje "još po tri policajca", ocijenio je on.

Dokument usvojen u utorak donosi kritički intoniran izvještaj o situaciji u Afganistanu od pada talibana.

"Situacija se pogoršava", navodi se u izvještaju.

"Ne suočavamo se samo s kritičnom sigurnosnom situacijom. Napredovanje u domenu političkih reformi, formiranja vlasti i uspostavljanja države previše je sporo, a u nekim dijelovima zemlje skoro da ne postoji", navodi se u dokumentu.