Svijet
0

EU: Zatvorske kazne za trgovanje povlaštenim informacijama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski parlament je izglasao direktivu koja prvi put u Evropskoj uniji predviđa zatvorsku kaznu od najmanje četiri godine za teška kaznena djela poput trgovanja na temelju povlaštenih informacija, manipulacije kamatnim stopama, a dvije godine za odavanje povlaštenih informacija.

Zastupnici su u utorak izglasali direktivu velikom većinom od 618 glasova za, dok je samo 20 zastupnika bilo protiv, a 43 suzdržana. Države članice imat će dvije godine da direktivu ugrade u svoja nacionalna zakonodavstva.

"Ovim zakonom kojim se prvi put uvode kaznene sankcije na nivou EU-a onemogućit će se djelovanje manipulatora i lažnih bankara", rekla je Arlene McCarthy, izvjestiteljica Odbora za ekonomske i monetarne poslove.

Direktiva bi trebala spriječiti ponavljanje skandala poput onoga s manipuliranjem s međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor, koji je izbio 2012. godine.

Iako su bankama ispostavljene milijunske kazne, a nekoliko najvećih menadžera moralo je podnijeti ostavku zbog afere Libor, niko nije završio zbog toga u zatvoru.

Komisija je kaznila osam velikih europskih i američkih banaka u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi eura za stvaranje kartela kako bi na umjetan način držale visoke kamatne stope po kojima banke međusobno posuđuju novac.

Izvjestiteljica McCarthy upozorila je da bi se ta afera mogla ponoviti na drugim tržištima poput tržišta nafte ili plina.

U zemljama članicama trenutno se vrlo različito tretiraju finansijski kriminal, u nekima to nije kazneno djelo.

Nova pravila trebala bi osigurati "da oni koji namjeravaju zloupotrijebiti tržište budu poslani u zatvor i da za njih neće biti sigurnog utočišta u Evropi", rekla je McCarthy.

"Ovim se šalje jasan signal. Mora postojati nulta tolerancija za manipulacije na našim finansijskim tržištima", poručili su povjerenici Viviane Reding i Michel Barnier.