Bruxelles
0

EU žali zbog nastavka izraelske kolonizacije Zapadne obale

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija je u ponedjeljak izrazila žaljenje zbog odluke Izraela da ne produlji moratorij na izgradnju naselja na Zapadnoj obali te istaknula potrebu brzog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba stvaranjem palestinske države.
  • Evropska unija vjeruje da je potreban hitan napredak u pravcu stvaranja dviju država za izraelsko-palestinski sukob. Želimo da država Izrael i suverena, nezavisna, demokratska i održiva palestinska država žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Legitimnost države Izrael i pravo Palestinaca na državnost nikad ne smije biti dovedeno u pitanje, kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, koji su se u ponedjeljak sastali u Bruxellesu.

EU ističe da su jevrejska naselja, uključujući i ona u istočnom Jerusalemu, "nelegalna prema međunarodnom pravu i da su prepreka za mir"

Grupa od 25 bivših evropskih političara pozvala je u ponedjeljak EU da zauzmu čvršće stajalište prema Izraelu, koji po "njima nastavlja poduzimati jednostrane mjere na terenu koje će prejudicirati, ako ne i spriječiti mogućnost pregovora o konačnom statusu".

Koordinatori i inicijatori pisma su bivši povjerenik Evropske komisije Chris Patten i bivši francuski ministar vanjskih poslova Hubert Vedrine, prenosi Hina.