Svijet
0

EU zadovoljna većom slobodom izražavanja u Turskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovensko predsjedništvo Evropske unije "pozdravilo je" u srijedu odluku turskog parlamenta da promijeni zakon o slobodi izražavanja koji je smatran previše restriktivnim i koji je predstavljao jabuku razdora u pregovorima o ulasku zemlje u EU.

"Radi se o pozitivnom koraku prema garantiranju slobode izražavanja i nestrpljivi smo da ga vidimo u primjeni", navodi se u saopćenju predsjedništva.

Revizija zakona je usvojena u noći s utorka na srijedu, nakon žučnih rasprava.

Odnosi se na član 301 krivičnog zakona koji kažnjava "klevetanje turskog identiteta". Ovaj član je za EU, s kojom je Turska započela 2005. godine pregovore o priključenju, napad na slobodu izražavanja.

Evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn je također pozdravio korak naprijed koji predstavlja izmjena člana 301. On je dodao da Turska ne treba ostati na tome, nego poduzeti "druge mjere kako bi izmijenila slične odredbe" i kako bi "prestala nepravedna suđenja".

"Turska sada treba da se koncentrira na primjenu reforme kako bi garantirala potpunu slobodu izražavanja turskim građanima", dodao je on.

Deseci intelektualaca, među kojim je i dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2006. godinu Orhan Pamuk, gonjeni su prema članu 301 jer su osporavali zvanični turski stav o masakrima Armena pod Otmanskim carstvom od 1915. do 1917. godine, što je u Turskoj veoma osjetljiva tema, jer Turska kategorično odbacuje tezu o genocidu.

Tekst zakona smanjuje maksimalnu kaznu sa predviđene tri na dvije godine zatvora, a otvaranje suđenja povezuje s dobivanjem odobrenja od ministarstva pravde.