Svijet
0

EU zadovoljna suspenzijom kamenovanja Iračanke

FENA
Sakineh Mohammadi Ashtiani (Foto: AFP)
Sakineh Mohammadi Ashtiani (Foto: AFP)
Evropska unija pozdravila je odluku Irana da suspendira presudu o kamenovanju Sakineh Mohammadi Ashtiani, ali i navela kako bi suspenzija sada trebala dovesti do odbacivanja optužbi protiv nje.

"To je korak u pravom smjeru", rekao je glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton agenciji dpa.

"Pozivamo iranske vlasti da ne nastavljaju s ovom aktivnošću", dodao je on podsjećajući da je Ashton već osudila kao "neprihvatljivu" presudu na smrt kamenovanjem protiv Ashtiani.

Sakineh Mohamadi Ashtiani, 43-godišnja udovica, osuđena je 2006. za preljub. Ona je također bila optužena za upletenost u ubojstvo svoga supruga.

Predsjednik Evropskog parlamenta, prenosi Hina, Jerzy Buzek također je pozdravio iransku odluku kao "korak u pozitivnom smjeru" koji je Iran napravio na dan kada je parlament podržao rezoluciju u korist Ashtiani.

Evropski zastupnici su se također založili za Ebrahima Hamidija, 18-godišnjeg mladića osuđenog na smrt prije dvije godine pod optužbom za sodomiju za koju se u međuvremenu pokazalo kako počiva na lažnim navodima.