Svijet
0

EU zabrinuta zbog hapšenja Julije Timošenko

FENA
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i evropski povjerenik za proširenje Stefan Füle izrazili su u petak duboku zabrinutost zbog hapšenja bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko, naglasivši da je neophodno da se provode transparentni sudski procesi.

"EU i ostali međunarodni partneri Ukrajine stalno naglašavaju potrebu za fer, transparentnim i nezavisnim sudskim procesima kako bi se izbjegla svaka mogućnost provođenja selektivne pravde. Današnji događaji stoga izazivaju zabrinutost zbog vladavine prava u Ukrajini", navodi se u zajedničkom saopćenju zvaničnika EU.

Ashton i Füle su ponovili ranije izjave o tome da se od zemlje koja teži da se politički pridruži EU očekuje da poštuje visoke standarde.

"Pozivamo Ukrajinu da podrži principe i zajedničke vrijednosti koje čine suštinu Evropskog partnerstva", ističe se u saopćenju.

Zabrinutost zbog hapšenja Timošenko izrazio je i zamjenik šefa njemačke diplomatije Werner Hoyer.

"Činjenica da su brojni članovi prethodne vlade (Ukrajine) pod istragom zbog zloupotrebe položaja podstiče sumnju u to da se radi o politički motivisanoj pravdi", naveo je Hoyer u saopćenju.

"Ako se ova sumnja dodatno pojača, to će predstavljati značajnu prepreku za približavanje Ukrajine Evropskoj uniji", smatra Hoyer, javio je AP.

Ukrajinska policija uhapsila je ranije u petak Juliju Timošenko zbog ometanja sudske procedure nakon odluke suda u procesu koji se vodio protiv nje za zloupotrebu položaja, a predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič saopćio je da nema nikakve veze s njenim hapšenjem i da se ne miješa u rad pravosuđa.