Svijet
0

EU zaboravila obećanje o rješavanju pitanja naoružavanja pobunjenika u Siriji

SRNA
EU je zaboravila na sopstveno obećanje da će pitanje isporuke sirijskim pobunjenicima riješiti do 1. augusta, jer se sada suočava sa drugačijim izazovom, povratkom nekoliko stotina Evropljana koji se bore na strani islamista u Siriji.

Evropske države preuzimaju hitne mjere kako bi lokalne obavještajne službe mogle makar da prate trag dolaska ovih radikalizovanih pojedinaca.

Ruska novinska agencija "Itar tas" navodi da je taj strah opravdan, jer, prema zvaničnim podacima, najmanje 600 Evropljana je među radikalnim islamističkim formacijama u Siriji, mada mediji navode da je taj broj mnogo veći i da je između 2.000 i 10.000.

"Ovo je veoma lako utvrditi, jer je novinarskom istragom provedenom između aprila i maja u relativno maloj Belgiji otkriveno da se najmanje 200 Belgijanaca bori u Siriji. Većina je arapskog porijekla a regrutovala ih je radikalna organizacija Šerijat za Belgiju koja slobodno dijeluje u toj zemlji", navodi ruska novinska agencija.

Belgijski mediji javili su juče da je devet članica EU - Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Italija, Švedska i Poljska proslijedilo pismo Evropskog parlamenta u kojem zahtijevaju da se što prije organizuje evropska lista ličnih podataka avionskih putnika, koje se može upotrijebiti radi praćenja onih koji odlaze u zone ratnih dejstava.

Sada je glavni cilj tog zahtjeva identifikovanje evropskih militanata, koji se vraćaju iz Sirije preko Turske.

U međuvremenu je polako izblijedilo pitanje evropske isporuke naoružanja sirijskim pobunjenicima koje je zauzimalo naslovne strane medija u prvih šest mjeseci ove godine.

Evropski diplomatski izvori su "Itar tasu" izjavili da pitanje naoružavanja pobunjenika više nije na dnevnom redu EU, niti će se o tome razgovarati do kraja augusta.