Svijet
0

EU za jaču suradnju u području odbrane

FENA
Bruxelles
Bruxelles
Ministri odbrane zemalja članica EU-a dogovorili su u ponedjeljak u Bruxellesu jaču suradnju u području javnih nabava za vojnu opremu te istaknuli potrebu razvoja evropske vojne industrije i tehnologije.

Ministri su potpisali dokument naslovljen "Strategija za industrijski i tehnološki temelj evropske odbrane".

U tom se dokumentu kritizira zatvorenost nacionalnih tržišta vojnom opremom.

"Taj pristup nije više ekonomski održiv, a u operativnom smislu je neprihvatljiv u svijetu multilateralnih operacija", kaže se u dokumentu.

Isto mišljenje dijeli i visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana. "Ne možemo više na nacionalnoj razini odlučivati o opremi koja nam treba", rekao je Solana.

U dokumentu, koji je pripremila Evropska obrambena agencija (EDA) ističe se da EU mora tehnološki pratiti ostatak svijeta i steći neovisnost u području vojne industrije i tehnologije.

Da bi se to postiglo, potrebno je povećati investicije, osigurati sigurnu opskrbu i reformirati vojna tržišta u zemljama članicama, kako bi ona bila što više otvorena jedna prema drugima, kaže se u dokumentu, prenosi Hina.

Ministri odbrane, koji se neformalno sastaju dvaput godišnje, u sklopu sastanka Vijeća za opće i vanjske poslove, trebali bi potvrditi početak misije obuke afganistanskih policijskih snaga. U sklopu te misije EU bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala u Afganistan poslati 160 policijskih stručnjaka, koji bi pomagali u obučavanju tamošnjih snaga reda.