Svijet
0

EU za iskorjenjivanje svih oblika torture

FENA
Evropska unija saopćila je u petak u povodu Međunarodnog dana podrške žrtvama torture 26. juna da se i dalje zalaže za potpuno iskorjenjivanje svih oblika mučenja, okrutnoga, nehumanog ili ponižavajućeg ophođenja ili kažnjavanja, kao i za punu rehabilitaciju žrtava ovakve prakse širom svijeta.

"Apsolutna zabrana torture i ostaloga okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg ophođenja i kažnjavanja jasno je ustanovljena međunarodnim pravom", navodi se u saopćenju EU-a.

Evropska unija je u saopćenju ponovila svoj raniji stav kojim "osuđuje svaku akciju ili pokušaj država ili dužnosnika, uključujući i medicinsko i bolničko osoblje, da legaliziraju, autoriziraju ili odobre neki oblik torture pod bilo kakvim okolnostima, pa i onima koje se zasnivaju na nacionalnoj sigurnosti ili sudskim odlukama".

"Svaka tvrdnja koja navodi na pomisao da je došlo do torture mora biti detaljno istražena, a svi krivci privedeni pravdi i kažnjeni", naglašeno je u saopćenju Unije.

Također su pozvane sve države da ne isporučuju bilo koga drugoj državi ako postoje osnovane sumnje da u njoj ta osoba može biti podvrgnuta torturi, prenijele su agencije.

U saopćenju se pozivaju sve zemlje koje to još nisu učinile da se priključe Opcionom protokolu uz UN-ovu Konvenciju protiv torture (OPCAT) i usvoje trajne, odlučne i efektne mjere, među kojima i zakonske reforme, kako bi spriječile bilo koji oblik nehumanog postupanja.

Konvencija protiv torture usvojena je 1984. godine i do sada ju je ratificiralo 146 zemalja.