Svijet
1

Eu: više zemalja protjeralo sirijske diplomate zbog pokolja u huli

FENA
Više zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Njemačka i Velika Britanija, odlučilo je protjerati sirijske ambasadore iz svojih prijestolnica kao odgovor na pokolj u Huli u kojem je ubijeno 108 osoba, uključujući 49 djece, doznaje se u utorak iz diplomatskih izvora.

Sirijska ambasadorica u Parizu, Lamia Čakur, biti će protjerana u utorak ili srijedu, objavio je predsjednik Francois Hollande i najavio novi sastanak grupe "Prijatelji Sirije" početkom jula u glavnom francuskom gradu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sirijskog ambasadora u ministarstvo kako bi mu se obznanilo da mora napustiti njemački teritorij.

  • Ta je odluka donesena u koordinaciji sa SAD-om, Francuskom, Velikom Britanijom i drugim partnerima, kazao je izvor u njemačkoj vladi.

Vlada u Londonu najavila je protjerivanje sirijskog otpravnika poslova. Rim je također saopćio da su sirijski ambasadori i ostali službenici ambasada "nepoželjne osobe". Postoji mogućnost da se protjerivanju sirijskih diplomata pridruži i Španija. Amabasadori 27 članica EU-a u utorak poslijepodne će u Bruxellesu raspravljati o stanju u Siriji.

Evropskim zemljama su se pridružile Australija i Kanada. Prema odluci australskog ministra vanjskih poslova Boba Carra, sirijski otpravnik poslova Jawdat Ali i još jedan diplomat bit će protjerani u roku od 72 sata. Kanada će protjerati tri preostala sirijska diplomata u Ottawi, otpravnika poslova i dvojicu ostalih službenika ambasada.

  • Prema rezultatima istrage UN-a, većina žrtava masakra u Huli je likvidirana iz neposredne blizine, rekao je u utorak glasnogovornik Visoke komisije UN-a za ljudska prava Rupert Colville.
  • Samo 20 od 108 ubijenih je stradalo u topničkoj i tenkovskoj pucnjavi, rekao je Colville na pres-konferenciji.

Većina žrtava je pogubljena po kratkom postupku u dva različita incidenta za koje stanovnici tvrde da je izvela provladina milicija. Među 108 ubijenih u masakru u Huli bilo je 49 djece i 34 žena. Damask odbacuje bilo kakvu odgovornost vlade za taj pokolj.