Svijet
0

EU uvela sankcije Lukašenku i njegovim saradnicima

FENA
Aleksander Lukašenko (Foto: Reuters)
Aleksander Lukašenko (Foto: Reuters)
Ministri vanjskih poslova Evropske unije donijeli su u ponedjeljak odluku o zamrzavanju imovine i zabrani izdavanja viza predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku i 157-orici njegovih saradnika, zbog represije nad opozicijom, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Na tome popisu našli su se Lukašenkovi sinovi Viktor i Dmitrij, bjeloruski ministar obrane Jurij Žadobin i šef bjeloruske tajne policije Vadim Zajcev, javio je AFP.

Evropska unija, međutim, nije uvela sankcije cijeloj Bjelorusiji, kao što su tražile Švedska i Poljska, jer ostale članice Unije nisu htjele da građani Bjelorusije plaćaju zbog grešaka režima.

Ova odluka je donijeta nakon što je Bjelorusija zaprijetila odmazdom, koja bi, prije svega, podrazumijevala sabotaže u opskrbi plinom, ako suspendirane sankcije budu proširene.

EU je proteklih godina vodila oprezan dijalog s bjeloruskim vlastima i čak je 2008. Lukašenku suspendirala zabranu putovanja u zemlje Unije u pokušaju da ohrabri demokratske reforme u toj bivšoj sovjetskoj republici.

EU je međutim odlučila da ponovo uvede zabranu putovanja i zamrzne imovinu Lukašenka i njegovih saradnika zbog uhićenja više od 700 demonstranata nakon predsjedničkih izbora 19. decembra.

Uhićenja nakon izbora u Bjelorusiji naišla su na oštre kritike Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Lukašenko je proglašen pobjednikom decembarskih izbora, s gotovo 80 posto osvojenih glasova, ali su međunarodni promatrači žestoko kritizirali proces brojanja glasova.