Svijet
0

EU uvela obavezu čuvanja telefonskih i Internet podataka

FENA
Ministri pravde zemalja Evropske unije usvojili su danas u Bruxellesu pravilo po kojem će se od telefonskih kompanija i Internet provajdera širom Evrope zahtijevati da skladište i čuvaju podatke čak dvije godine kako bi se stalo na put terorizmu i drugim ozbiljnim zločinima.

Telekom i Internet provajderi će morati da čuvaju podatke o komunikacijama od šest mjeseci do dvije godine, a svaka država članica će odrediti period njihovog čuvanja na svojoj teritoriji, javila je danas agencija Reuters.

Podaci će se odnositi na to ko je koga kontaktirao, u koje vrijeme i odakle.

Komesar EU-a za pravosuđe Franco Frattini izjavio je da će nacionalne vlasti svake od država članica pomoći da se novo pravilo primijeni uz poštovanje postojećih prava na privatnost.

Članice EU-a su dobile 18 mjeseci da primijene novo pravilo, koje je već dobilo podršku Evropskog parlamenta.

Ministri pravde EU-a su današnjim usvajanjem ovog pravila odgovorili na potrebu suzbijanja terorizma i organiziranog kriminala poslije terorističkih bombaških napada u Madridu 2004. i u Londonu prošle godine.

Ministri su, kako se navodi, prenebregli u svojoj odluci protivljenje evropskih telefonskih i telekom firmi, koje su se žalile da će im taj zahtjev povećati troškove.