Svijet
0

EU usvojila sankcije protiv Sjeverne Koreje

FENA
Evropska unija je u ponedjeljak usvojila sankcije protiv Sjeverne Koreje primijenviši tako rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a usvojenu poslije sjevernokorejske nuklearne probe, doznaje se iz jednog evropskog izvora.

Kao što to zahtijeva rezolucija 1718, EU je u ponedjeljak zabranila izvoz oružja prema Sjevernoj Koreji, kao i materijala koji bi mogao da doprinese nuklearnim programima ili drugom oružju za masovno uništavanje.

EU je također zabranila izvoz luksuzne robe. Lista luksuznih proizvoda još nije utvrđena i EU će morati da precizira ovu zabranu, izjavio je isti evropski izvor i dodao da će novi tekst biti spreman za skup ministara vanjskih poslova koji će se održati 11. decembra.

EU je u ponedjeljak usvojila princip zabrane viza i zamrzavanja imovine zvaničnika koji su doprinijeli sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Dvadeset pet članica EU su od 17. oktobra podržavale sankcije koje je uvelo Vijeće sigurnosti, ali je za primjenu trebala zvanična odluka.

Sjeverna Koreja je 9. oktobra pristupila prvoj nuklearnoj probi koja joj je donijela osudu međunarodne zajednice i sankcije UN-a.