Bengazi
0

EU uspostavila diplomatske kontakte s pobunjenicima u Libiji

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Evropska unija (EU) otvorila je u nedjelju kancelariju u Bengaziju i time uspostavila zvanične diplomatske kontakte s libijskim pobunjenicima koji se bore protiv režima libijskog lidera Moamera Gadafija, javljaju agencije.

Kancelariju EU u Bengaziju otvorila je visoka predstavnica EU Catherine Ashton koja je obećala "dugotrajnu podršku" demokratskoj Libiji.

"Svuda oko sebe danas sam vidjela viziju naroda Libije, rekla je ona poslije sastanka s predsjednikom pobunjeničkog "Nacionalnog tranzicionog savjeta" Mustafom Abdulom Jalilom.

Otvaranje kancelarije EU shvaćeno je kao priznanje političkog rukovodstva u Bengaziju. Izvjestan broj zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Katar već je priznao pobunjenike, a SAD i još neke zemlje su slale izaslanike na razgovore s njima.

Većina članica EU zamrzla je prethodno odnose s Gadafijevom vladom i povukla diplomate iz Tripolija.

Mađarska, koja trenutno predsjedava EU, jedina je članica koja još uvijek ima ambasadu u libijskoj prestonici.

Ashton je s predstavnicima pobunjeničkog Savjeta razgovarala o podršci koju EU može pružiti u upravljanju granicama, reformi sigurnosti, privrede, zdravstva, obrazovanja i izgradnji civilnog društva, prenosi AP.

Ona, međutim, pobunjenicima nije ponudila ono što im najviše treba "teško oružje" kojim bi parirali Gadafiju koji kontrolira Tripoli i veći dio zapadne Libije, napominje AP.

Samo nekoliko sati prije dolaska Ashton, avioni NATO-a gađali su luku u Tripoliju i Gadafijev kompleks u blizini prijestonice.