Svijet
0

EU upozorila Bugarsku da može ostati bez pomoći

FENA
Evropska unija je upozorila Bugarsku, svoju najsiromašniju članicu, da bi mogla da ostane bez milijardi eura pomoći od EU i da plati veliku novčanu kaznu ukoliko njena nova vlada ne uspije da zaustavi prevare i korupciju, saopćili su vladini zvaničnici.

Vladi Bugarske su data dva mjeseca da ispravi zakonske nepravilnosti prethodnog kabineta, kako bi izbjegla da ostane bez 3,2 milijarde eura (4,48 milijardi dolara) pomoći EU za razvoj sela i poljoprivrede, izjavio je bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov na konferenciji za novinare.

Novi kabinet, izabran u julu prošle godine zahvaljujući i obećanjima da će ukloniti predstavu o Bugarskoj kao najkorumpiranijoj članici EU, također ima mjesec dana da izbjegne kaznu EU za nezakonite trampe zemljišta, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov na istoj konferenciji.

Borisov je okrivio prethodnu administraciju, koju su predvodili socijalisti, za nesposobnost i nemoć da suzbije bujajuću korupciju i organizovani kriminal, prenio je Reuters.

Politički analitičari, međutim, ističu da je nova vlada desnog centra tokom prvih šest mjeseci na vlasti učinila malo na primjeni mehanizama za sprječavanje prevara, vezanih za pomoć iz EU koja je neophodna Bugarskoj da bi vratila rastu svoju recesijom pogođenu ekonomiju.

"Svaki Bugarin mora da plati iz svog džepa za prevare (koje je počinio prethodni kabinet)", rekao je Borisov.

Izvršna komisija EU je u pismu vladi Bugarskoj predočila da se Sofia suočava sa kaznom od 126 miliona eura ukoliko ne uspije da dokaže da 15 zamjena šumskih površina u državnom vlasništvu za privatno zemljište po cijenama nižim od tržišnih ne predstavlja državnu pomoć.

Bugarski državni tužioci su po stupanju nove vlade na dužnost optužili bivšeg ministra poljoprivrede i jednog višeg zvaničnika ministarstva poljoprivrede zbog te trampe zemljišta, ali sudski proces još nije počeo.

Organizacije za borbu protiv korupcije su ocijenile da ta trampa državnog zemljišta za rascjepkane parcele slabokvalitetnog privatnog zemljišta predstavlja jedan od najneprihvatljivijih oblika političke korupcije u posljednje četiri godine, koja je nanijela Bugarskoj štetu od oko osam milijardi leva (5,74 milijarde dolara).

Najdenov je predočio da je Brisel također našao nepravilnosti, vezane za poljoprivrednu pomoć u 2008. i prvoj polovini 2009, uključujući prekršaje u sporazumima o javnim nabavkama.

"Evropska komisija može da blokira dio ili cjelokupna sredstva iz tog programa", rekao je Najdenov i dodao da njegov tim već preduzima mjere za izbjegavanje gubitka te pomoći.

Brisel je 2008. obustavio pristup Bugarske pomoći većoj od 500 miliona eura, većinom za razvoj poljoprivrede i izgradnju puteva.

EU je veći dio tog novca prošle godine odmrznula kao mjeru podrške novom kabinetu, ali komentatori ukazuju da bi to početno povjerenje moglo uskoro da splasne ukoliko ne bude vidljivih rezultata.

Uprkos obećanju kabineta da će ubrzati korišćenje 13 milijardi eura vrijedne pomoći koju je EU obećala do 2013, Bugarska je po iskorišćenosti tih sredstava i dalje na posljednjem mjestu u 27-članoj Uniji.