Mađarska
0

EU treba signalizirati da se proširenje nastavlja

FENA
Janos Martonyi
Janos Martonyi
Evropa treba poslati poruku da se proširenje nastavlja, a Mađarska, predsjedavajuća Evropske unije, smatra prioritetom napredovanje pregovora s Turskom, izjavio je u ponedjeljak u Rumuniji šef mađarske diplomatije Janos Martonyi.

"Pokušavamo unaprijediti pregovore s Turskom o ulasku u EU. Smatramo da se stvar kreće naprijed iako se govori o sporom napredovanju", izjavio je Martonyi, na kojeg se poziva rumunska novinska agencija Mediafax.

Mađarska, koja predsjeda Evropskom unijom do kraja polugodišta, nada se da će otvoriti jedno novo poglavlje u okviru tih pregovora, dodao je ministar na konferecniji za štampu u Cluj-Napociju, u Rumuniji.

"U principu, Evropa treba da pošalje političku poruku da proširenje nije završeno, da se nastavlja i da oni koji ispune uvjete mogu ući u EU", dodao je on, prenio je AFP.

Pregovori u ulasku Turske u EU su u ćorsokaku. Do sada je od 35 poglavlja o kojim se pregovara s EU otvoreno 13, a samo jedno poglavlje je zatvoreno.

Pregovori tapkaju u mjestu zbog političke blokade na podijeljenom otoku Kipru, zbog protivljenja Francuske i Njemačke priključenju Turske i zbog ritma reformi u Turskoj koje Evropljani ocjenjuju vrlo sporim.