Abhazijski separatisti
0

"EU treba da prizna nezavisnost Abhazije"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija treba da prizna Abhaziju radi pregovora u Ženevi, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova ovog gruzijskog separatističkog teritorija specijalnom predstavniku EU za gruzijsku krizu Pierru Morelu.

"Jedina stvar koju želimo od EU je da prizna realnost, jer je Abhazija sada nezavisna država", izjavio je Sergej Chamba prilikom susreta s francuskim diplomatom u glavnom gradu Abhazije Suhumiju, javila je ruska agencija Interfax.

Abhazijski predsjednik Sergej Bagapch je izjavio da abhazijski zvaničnici neće 18. novembra prisustvovati mirovnim pregovorima u Ženevi dok se Abhazija smatra dijelom Gruzije.

Prvi razgovori u Ženevi 15. oktobra o rusko-gruzijskom sukobu u augustu ove godine i o sigurnosti separatističkih gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije prekinuti su zbog "proceduralnih teškoća", a Moskva i Tbilissi su se međusobno optuživali za njihov neuspjeh.

Gruzija je početkom augusta pokušala da preuzme kontrolu nad proruskom secesionističkom regijom Južnom Osetijom, što je izazvalo rusku kontra-ofanzivu.