Sudan
0

EU traži povlačenje vojske sa sjevera iz enklave Abyeija

FENA
Visoka evropska predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton zatražila je u utorak povlačenje sudanske vojske iz enklave Abyei, sporne regije između sjevernog i južnog Sudana.

"Bitno je da neprijateljstva prestanu odmah i da se snage sa sjevera povuku iz Abyeija, kako bi se izbjeglo da CPA (mirovni sporazum iz 2005. godine) pretrpi ozbiljan preokret", rekla je Ashton na novinskoj konferenciji, nakon sastanka evropskih ministara za saradnju u Bruxellesu.

Visoka predstavnica EU-a opet je "oštro osudila" nasilje nad civilima.

"Upotreba sile protiv civilnih ciljeva potpuno je neprihvatljiva", izjavila je Ashton u saopćenju objavljenom prije konfrencije. "Sve strane moraju poduzeti neophodne mjere da bi se zaštitili civili i izbjegle žrtve", dodala je ona.

Grad Abyei je jedna od najvećih tačaka napetosti od kraja građanskog rata između muslimanskog i arapskog sjevera i juga, uglavnom kršćanskog i crnačkog.

Sudanske trupe (sa sjevera) preuzele su kontrolu u subotu nakon žestokih sukoba, prisilivši hiljade civila na bijeg.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija osudile su već intervenciju sjevera, što je uradilo i Vijeće sigurnosti UN-a, koje je pozvalo Khartum "da zaustavi svoje vojne operacije i da se odmah povuče iz grada Abyeija i njegove okoline".

Nakon referenduma održanog u januaru, jug Sudana bi trebalo da 9. jula postane nezavisna država.