Svijet
0

EU traži od Irana trenutno i bezuvjetno oslobađanje zarobljenih Britanaca

FENA
Evropska unija pozvala je na trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu 15 britanskih mornara i marinaca koje je Iran zarobio prošle sedmice.

Nakon sastanka u Bremenu, u Njemačkoj, ministri vanjskih poslova Unije upozorili su Iran da će Evropska unija poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko ne dođe do puštanja britanskog osoblja.

Ministri su kazali kako svi dokazi upućuju na to da su se u trenutku zarobljavanja britanski mornari nalazili u iračkim teritorijalnim vodama te da njihovo zarobljavanje predstavlja kršenje međunarodnog prava. Iranci pak tvrde da su Britanci bili u njihovim teritorijalnim vodama.

Britanski premijer Tony Blair kritizirao je Teheran zbog objavljivanja videosnimka zarobljenog britanskog osoblja, kazavši da se njihovim pokazivanjem i manipulacijom samo doprinosi osjećaju zgražanja nad Iranom.

Britanski čelnik vjeruje da je njihovo puštanje na slobodu jedini način za rješavanje krize, prenijele su agencije.

Glasnogovornik američke administracije izjavio je da se radi o pitanju koje treba da riješe London i Teheran, ali je dodao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Britaniji na bilo koji način koji britanske vlasti ocijene djelotvornim.