Svijet
0

EU sumnja da su u prodaji proizvodi kloniranih životinja

FENA
Bioetički komitet Evropske komisije "izrazio je sumnju" da su u prodaji meso i mlijeko kloniranih životinja, izjavio je u četvrtak jedan izvor blizak ovom pitanju. Evropski etički komitet za nauku i nove tehnologije iznio je ovo mišljenje po završetku sjednice održane u srijedu.

"On je izrazio sumnju u etičku opravdanost uvođenja proizvoda dobijenih od kloniranih životinja u prehrambeni lanac", precizirao je isti izvor koji je želio da ostane anoniman.

Komitet je dao mišljenje dan nakon što je Američka agencija za reguliranje prehrambenih proizvoda (FDA) dala zeleno svjetlo za prodaju proizvoda od kloniranih krava, ovaca i svinja ocijenivši da nisu rizični kao hrana za ljude.

Evropska agencija zadužena za sigurnost hrane (EFSA) dala je u petak prvo povoljno mišljenje za dozvolu u Evropskoj uniji ocijenivši da "vjerovatno nema razlike između prehrambenih proizvoda koji potiču od kloniranih životinja i onih koji potiču od životinja uzgajanih na tradicionalan način".

Ovo mišljenje je izavalo brojne proteste u Evropskoj uniji pa se Evropska komisija obavezala da će konsultirati bioetički komitet i evropske građane prije svake odluke.