Svijet
0

EU: Šta donosi sljedećih 50 godina?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija za posljednjih 50 godina svog postojanja doprinijela je ujedinjenju, stvaranju najvećeg jedinstvenog tržišta na svijetu i porazu diktatura u Španiji, Portugalu i Grčkoj.

Ipak, već dok su nazdravljali na proslavi u Berlinu, evropski lideri osjetili su mamurluk zbog nepoznanice o tome šta nosi sljedećih 50 godina, piše Guardian od ponedjeljka u redakcijskom komentaru.

Glavni među nezadovoljnima bio je papa Benedikt XVI. On je ljut što se u Berlinskoj deklaraciji, usvojenoj povodom godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, ne spominju ni Bog ni kršćanski korijeni evropskog kontinenta.

Papa nije jedini problem, navodi list i dodaje da je paradoks 50-godišnje Unije u tome što se suviše uspješno širila i što se "najevropskijim" osjećaju oni na njenoj periferiji poput Iraca i Poljaka.

Guardijan piše o različitim željama i prohtjevima zemalja članica o tome da li bi i kakav trebalo da bude evropski ustav.

Svi apeluju da se bude praktičan, a niko nema jasnu viziju budućnosti, zaključuje Guardijan, za kojeg je najupečatljiviji znak da je Evropa izgubila samopouzdanje to što na proslavu u Berlin nije pozvan nijedan predstavnik Turske.

Independent piše kako bi Njemačka trebalo da prestane da insistira na usvajanju evropskog ustava koji je ponovo podigla na listi prioriteta za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom.

Independent navodi da bi to moglo Njemačkoj donijeti nevolje ne samo sa susjedima nego i da stvori podjele među novopridošlim članicama.

List ističe da se u Berlinskoj deklaraciji ne spominju ni ustav, ni evropsko kršćansko naslijeđe, kao ni proširenje Unije.

Na samitu povodom 50-godišnjice izbjegnuta su i nezgodne teme poput kandidatura Turske, Hrvatske i drugih potencijalnih članica, i to u vrijeme kada mnogi glasači unutar Unije počinju da se protive njenom daljnjem proširenju.

Independent zaključuje da Evropskoj uniji jesu neophodne administrativne i proceduralne izmjene kako bi bila u stanju da se nosi s daljnjim proširenjem, dodajući pak da bi te izmjene trebalo da budu skromne i sačinjene tako da se izbjegne nepotrebno zapadanje u probleme.

Angela Merkel bi, navodi list u uredničkom komentaru, trebalo da podrži takve korake umjesto što žudi za ustavom koji je već doživio nesupjeh.