Svijet
0

EU spremna za ključnu ulogu, Srbiji status kandidata

FENA
Šefovi država ili vlada Evropske unije smatraju da bi Unija trebala preuzeti glavnu ulogu u okončanju procesa vezanog za status Kosova, a da bi Srbiji trebalo dati mogućnost da dobije status kandidata za članstvo u EU-u po ubrzanoj proceduri, navedeno je u najnovijoj verziji nacrta zaključaka samita EU-a koji se održava u Bruxellesu.

Evropsko vijeće ističe da će Vijeće sigurnosti UN-a raspravljati o ovome pitanju i podvlači da je EU spremna igrati glavnu ulogu u jačanju stabilnosti u regiji i primjeni rješenja koje definiraju budući status Kosova, navedeno je u tekstu, prenosi Tanjug.

"Mirna i prosperitetna Srbija, potpuno integrirana u evropsku porodicu naroda, važna je za stabilnost regije. U tom pogledu Srbija se ohrabruje da ispuni sve neophodne uvjete kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio brzo potpisan. Vijeće ponavlja svoje uvjerenje da s obzirom na značajan institucionalni kapacitet Srbije, njen put ka EU, uključujući i status kandidata, može biti ubrzan", piše u nacrtu dokumenta.

"Evropsko vijeće je naglasilo da je pregovarački proces pod okriljem 'trojke' o budućem statusu Kosova iscrpljen. U tom kontekstu Vijeće duboko žali što dvije strane nisu uspjele pronaći obostrano prihvatljivo rješenje bez obzira na sveobuhvatne i dobronamjerne napore 'trojke'", ocjenjuje se u zaključcima.

"Šefovi vlada i država EU-a pozdravili su činjenicu da su se tokom procesa 'trojke' obje strane obavezale da će se uzdržati od aktivnosti ili izjava koje bi mogle ugroziti sigurnosnu situaciju i da će izbjeći nasilje. Ovo opredjeljenje za mir, koje je važno i za regionalnu stabilnost, mora se nastaviti.

Oni su se saglasili s generalnim sekretarom UN-a da je status quo za Kosovo neodrživ i naglasili neophodnost da se krene ka rješenju za Kosovo koje je neophodno za regionalnu stabilnost. Takvo rješenje bi omogućilo demokratsko, multietničko Kosovo opredijeljeno za pravnu državu, zaštitu manjina i kulturno i vjersko naslijeđe", stoji u zaključcima.

"Evropsko vijeće je naglasilo uvjerenje da rješavanje statusa Kosova predstavlja jedinstven (sui generis) slučaj koji ne stvara nikakav presedan", dodaje se u dokumentu.

"Evropsko vijeće ističe da će Vijeće sigurnosti UN-a raspravljati o ovom pitanju te naglašava da je EU spremna igrati glavnu ulogu u jačanju stabilnosti u regiji i primijeniti rješenja koje definiraju budući status Kosova", navedeno je u tekstu.

Vijeće je istaknulo spremnost EU-a da pomogne Kosovu na putu ka održivoj stabilnosti, uključujući jačanje priprema za misiju iz oblasti policije i pravosuđa i učešće u međunarodnom civilnom uredu, kao dijelovima međunarodne prisutnosti. Evropska unija ostaje spremna da učestvuje u ekonomskom i političkom razvoju kroz jasnu evropsku perspektivu", ističe se u dokumentu.

"Evropsko vijeće ponavlja da budućnost zapadnog Balkana leži u EU-u. Mirna i prosperitetna Srbija, potpuno integrirana u evropsku porodicu naroda je važna za stabilnost regije. U tom pogledu Srbija se ohrabruje da ispuni sve neophodne uvjete kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio brzo potpisan."

Vijeće ponavlja uvjerenje da s obzirom na značajan institucionalni kapacitet Srbije, njen put ka EU-u, uključujući i status kandidata, može biti ubrzan", poručili su učesnici samita u Bruxellesu.