Svijet
0

EU smanjio emisiju CO2 i više od planiranog

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija smanjila je emisiju stakleničkih plinova i više od planiranoga, saopćeno je u utorak iz Bruxellesa.

Godišnji izvještaj Evropske komisije pokazuje da će 25 država članica koje imaju ciljeve smanjivanja ispuniti svoje obveze po Protokolu iz Kyota.

"Evropska unija ne samo da je potpisala Protokol iz Kyota, ne samo da se njime obvezala. Činjenice pokazuju da svijet može računati na EU; što obećamo, mi i ispunimo. U ovom slučaju zapravo smo na putu da premašimo zacrtano", kazala je evropska povjerenica za klimu Connie Hedegaard.

Po Protokolu iz Kyota 15 država članica, koliko ih je tada bilo u EU-u, mora od 2008. do 2012. smanjiti ukupnu emisiju stakleničkih plinova za osam posto u odnosu na 1990. Svaka od njih dobila je drukčije ciljeve.

Zajednički cilj za svih 27 članica ne postoji. Deset od 12 novih članica ima nacionalne ciljeve po tom protokolu koji iznose šest ili osam posto. Samo Kipar i Malta nemaju nacionalne ciljeve.

Po podacima iz juna ove godine, 15 starih članica smanjilo je 2008. emisiju stakleničkih plinova za 6,9 posto u odnosu na referentnu godinu, dok je za 27 država članica zajedno to smanjenje iznosilo 14,3 posto.

Prošle godine, smanjenje za EU-15 iznosilo je 12,9 posto, a 17,3 posto za EU-27, što se objašnjava gospodarskom krizom.

Novi izvještaj EK-a pokazuje da će smanjenje emisije za EU-15 iznositi 14,2 posto ako se provedu planovi kupnje međunarodnih dozvola za zagađenje te planirano pošumljavanje.

Postojeće politike i mjere trebale bi omogućiti smanjenje emisije od 10,4 posto, a ono bi moglo iznositi i 13,2 posto ako deset zemalja kupi dozvole za zagađenje po mehanizmima iz Kyota. Dodatno smanjenje od jedan posto omogućilo bi pošumljavanje.

Kada je riječ o novim članicama, prenosi Hina, svih deset vjerojatno će ostvariti ili premašiti svoje obveze po Protokolu iz Kyota, navodi EK.