Dnevnik "Prese"
0

EU sebi "podmeće" nogu

SRNA
Liberalizacija viznog režima za zemlje jugoistočne Evrope kasni, a ukoliko BiH bude pri tom izostavljena, Evropska unija će ugroziti sopstvenu politiku prema Balkanu, ocijenio je austrijski dnevnik "Prese".

"Šta sve nije investirano u to da se bosanskim Srbima i Hrvatima jasno stavi do znanja da se njihova država zove BiH, a ne Srbija ili Hrvatska. I pored toga, EU je nagradila bosanske Hrvate već i sada bezviznim putovanjima, ukoliko pribave hrvatski pasoš. A sada će se isto i bosanskim Srbima saopštiiti da bi bilo bolje da budu srpski, a ne državljani BiH. EU na taj način podmeće sama sebi nogu", ocijenio je "Prese".

List je podsjetio da će za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije putovanja u zemlje EU "bez uzaludnog čekanja na Šengensku vizu" biti moguća od početka naredne godine, te ocijenio da je i bilo vrijeme za to, ali je istakao da će građani BiH, po svemu sudeći, morati još da čekaju, zbog neispunjavanja kriterijuma EU.

"Evropska unije će time ostvariti majstoriju da ugrozi svoju sopstvenu dugogodišnju politiku u zemljama Balkana", ocijenio je list, podjetivši da od devedesetih godina prošlog vijeka EU i SAD polažu sve u to da održe BiH kao jedinstvenu državu.