Alexandr Vondra
0

EU se s isporukom plina ne može ucjenjivati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija se ne može ucjenjivati i stoga smatra da nije rješenje u tom da Unija plati dio potraživanja koje je Ukrajina dužna Rusiji za plin, izjavio je u četvrtak u Pragu potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra pred početak neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova.

"Ne mislim da je to rješenje za ono što nam sada treba, a to je normalna isporuka plina prema Evropskoj uniji, jer nas se ne može ucjenjivati", rekao je Vondra odgovarajući na upit može li Unija plaćanjem ukrajinskog duga olakšati situaciju s dostavom plina.

Vondra je istaknuo da postoji "razumna nada" za normalizaciju stanja, dodajući da se u četvrtak u Moskvi i Bruxellesu vode pregovori o rješavanju toga gorućeg pitanja.

Situacija s nestašicom plina bit će glavna tema neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju predstavnici Gasproma, Naftogasa, ruske i ukrajinske vlade te Evropske komisije kako bi razgovarali o normalizaciji isporuke ruskog plina preko Ukrajine, zbog čijeg je prekida gotovo polovica Evrope ostala bez plina.

Istodobno u Moskvi su se sastali predstavnici ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa, prenijela je Hina.

Isporuka ruskog plina preko Ukrajine poremećena je nakon što su propali pregovori između Rusije i Ukrajine o zaostalim ukrajinskim dugovima i o povećanju cijene za ukrajinske potrošače.

Evropska unija od početka krize izbjegava zauzeti stranu, ističući da je riječ o "bilateralnom trgovačkom sporu", ali zahtijeva da Rusija i Ukrajina ispune potpisane ugovore i isporuče plin evropskim potrošačima.

Na sastanku u Bruxellesu trebale bi se dogovoriti pojedinosti o raspoređivanju evropskih promatrača na rusko-ukrajinskoj granici koji bi trebali utvrditi činjenično stanje. Rusija tvrdi da isporučuje plin za zemlje članice EU-a, ali da ga Ukrajina zadržava za sebe, dok Ukrajina optužuje Rusiju da je obustavila dostavu.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je u srijedu da "problema ne bilo kad bi se obje strane ponašale onako kako tvrde da se ponašaju".