Svijet
0

EU se pridružila zahtjevima da Rusija preispita navodne nepravilnosti

FENA
Poslije parlamentarnih izbora u Rusiji, Evropa se pridružila Sjedinjenim Državama u zahtjevima da Rusija preispita navodne nepravilnosti. Na osnovu prebrojanih skoro svih glasačkih listića, predsjednik ruske Izborne komisije je saopćio da je Jedinstvena Rusija osvojila 64 posto glasova, a Komunistička partija, na dalekom drugom mjestu - 12 posto.

Najmanje dvije partije - Komunistička i Unija pravih snaga – planiraju da ospore rezultate. Pojedini ruski glasači izjavili su da im je bilo zaprijećeno da će biti otpušteni ako ne budu glasali za Jedinstvenu Rusiju. Drugi kažu da su njihovi glasački listići već bili iskorišteni kada su stigli na biračko mjesto.

“Radi se o pretjeranom utjecaju predsjedničke kancelarije i samog predsjednika u kampanji i za predstojeće i prošle izbore. Svakako je bilo zloupotrebe administrativnih izvora“, rekao je Luc van den Brande, šef delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Rusiji.

Međunarodni posmatrači iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju saopćili su da izbori nisu bili pošteni.

Posmatrači OSCE-a otkazali su misiju u Rusiji prošlog mjeseca, s obrazloženjem da nije bilo dovoljno predizborne saradnje.

Predsjednik Putin je odbacio inozemne procjene i rekao da je legitimnost ruskog parlamenta „bez sumnje ojačana“ izbornim rezultatima.

Ruska Centralna izborna komisija je optužila posmatrače za pristrasnost, ističući da su im Sjedinjene Države naručile kritike.

Predsjednik Bush je više puta izražavao zabrinutost zbog predizbornog maltretiranja Putinovih protivnika.

Bijela Kuća je jučer pozvala ruske vlasti da preispitaju neregularnosti na izborima. Međutim, zvaničnik Državnog sekretarijata David Kremer, izjavio je da su rusko-američki odnosi mnogo više od nesporazuma oko izbora, javio je Glas Amerike.

„Postoje mnoga druga pitanja oko kojih se raspravljamo sa Rusijom, uključujući pitanja vanjske politike, kao što su odbrambeni štit, sporazumi o razoružanju, Kosovo, Iran, Bliski istok, spriječavanje krijumčarenja oružja, u kojima zapravo imamo veoma dobre odnose sa Rusijom. To su veoma složeni odnosi. Ono što se dogodilo na izborima u nedjelju, bez sumnje je indikativno, ali nije i jedino“, kaže Kramer.

Helly Dale, direktorica za vanjskopolitičke studije u Fondaciji Heritidž u Washingtonu, smatra da će najnovije optužbe protiv Putina pokvariti njegove odnose sa Sjedinjenim Državama.

“On je svakako saveznik sumnjivih osobina. Nije baš veliki saveznik“, kaže ona i objašnjava da je predsjednik Putin stekao popularnost u Rusiji time što je promovirao jaku Rusiju prema ostatku svijeta. Ona međutim kaže da možda postoji vrlo ubjedljiv način da se Putinu pokaže neslaganje međunarodne zajednice sa njegovim potezima.

„Mislim da bi, na primjer, isključenje Rusije iz Grupe 8, ili drugih međunarodnih institucija tog nivoa, bilo nešto veoma bolno. Putin, kao i mnogi samodršci, veoma je obuzet sopstvenom slikom i sopstvenom pozicijom na međunarodnoj sceni. Tako nešto bi moglo da mu polomi noge. To može da bude simbolično, ali je to vrsta bolne simbolike“, kaže Helly Dale.

Glavna osnova podrške Putinu mogla se vidjeti u ponedjeljak u centru Moskve, kada su se na pobjedničkom mitingu okupile hiljade članova omladinskog pokreta „Naši“.