Svijet
0

EU se nada normalizaciji odnosa s Kubom

FENA
Raul Castro, Foto: AP
Raul Castro, Foto: AP
Evropska unija se nada da će nakon povlačenja Fidela Castra s mjesta šefa države i dolaska njegova brata Raula na tu dužnost uskoro biti normalizirani odnosi s Kubom, navedeno je u zajedničkom saopćenju EU-a i vlasti u Havani.

Evropski povjerenik za pomoć Louis Michel i šef kubanske diplomatije Felipe Perez Rok saopćili su, nakon susreta u Havani, da će dvije strane raditi na ukidanju svih sankcija koje je EU uvela Kubi da bi se otvorio put normalizaciji odnosa.

U saopćenju je ocijenjeno da su sankcije EU-a, uvedene 2003. godine nakon hapšenja 75 političkih disidenata i pogubljenja trojice Kubanaca koji su pokušali prebjeći u SAD, "glavna prepreka" početku političkog dijaloga i kako zbog toga treba da budu "konačno ukinute".

Evropski povjerenik je naglasio da je za konačno ukidanje sankcija Kubi potrebna saglasnost svih 27 država članica EU-a, a da će on u toku ove sedmice iznijeti takav prijedlog Uniji, prenijele su agencije.

Michel je naglasio da EU mora pronaći način da izađe iz ove situacije, a da bi politička inertnost Unije u vezi s ovim pitanjem bila "velika greška".

Sankcije EU-a Kubi su suspendirane 2005. zbog izvjesnog poboljšanja stanja ljudskih prava, ali Kuba traži da budu potpuno ukinute, pa tek onda da se pregovara o jačanju odnosa s Unijom.

Evropska unija je međutim još podijeljena oko ovog pitanja. Postoji blok zemalja, koje predvodi Španija, koji je za jačanje odnosa s Havanom, a drugi blok, na čijem je čelu Češka, protivi se tome zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji.