Svijet
0

EU se nada da će Wenova posjeta dovesti do obnove samita

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija se nada da će posJeta kineskog premijera Wena Jiabaa zapadnoj Evropi, koja sutra počinje, dovesti do obnove samita EU-Kina, odgođenog na inicijativu Pekinga zbog nedavnog susreta tibetanskog duhovnog vođe Dalaj-lame s evropskim liderima.

"Ima mnogo stvari o kojima ćemo razgovarati. Razgovarat ćemo s njim (Wenom) o pitanjima od velikog značaja za međunarodnu zajednicu, uključujući i ekonomsku krizu, ali i o drugim pitanjima koja se nalazi na agendi međunarodne zajednice u kojoj Kina ima važnu ulogu", rekao je danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Govoreći o samitu EU-Kina, koji je Peking odgodio u decembru prošle godine, Solana je ocijenio da se nada da će "ovakva vrsta sastanaka stvoriti klimu koja će dovesti do samita u što skorije vrijeme".

Posjeta kineskog premijera evropskim zemljama uslijedila je manje od dva mjeseca pošto je Kina otkazala samit sa EU, planiran za 2. decembra, kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog susreta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja s Dalaj-lamom.

Premijer Wen sutra započinje sedmodnevnu turneju po Evropu s podrškom zvaničnog Pekinga za oporavak evropskih ekonomija, koju će pratiti razgovori o ublažavanju barijera na uvoz kineske robe u države članice EU.

Evropski zvaničnici smatraju da Kina, sa dvije hiljade milijardi dolara u rezervama, može imati ključnu ulogu u ublažavanju posljedica globalne finansijske krize, naveo je Reuters.