Svijet
0

EU se nada da će Srbija izabrati približavanje uniji

FENA
Šef diplomatije Evropske unie Javier Solana i slovenačko predsjedništvo Unije izrazili su u ponedjeljak nadu da će srpski birači izabrati približavaje EU iako se prozapadni kandidat Boris Tadić nalazi u teškoj situaciji u odnosu na ultranacionalistu Tomislava Nikolića, pred drugi krug predsjedničkih izbora.

"Nadamo se da će Srbija Izabrati evropsku budućnost", izjavila je jedna glasnogovornica slovenačkog predsjedništva EU pozdravivši "veliko učešće" Srba na izborima.

"Imamo dobre odnose sa Srbijom i željeli bismo da se ona približi EU", izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana novinarima u Bruxellesu, poslije susreta s pakistanskim predsjednikom Pervezom Mušarafom.

Solana nije spomenuo imena Tadića i Nikolića, što pokazuje razboritost s kojom Evropska unija podržava Tadića na ovim izborima.

Iako je jasno da Evropljani preferiraju Tadića na mjestu predsjednika, oni su odlučili da ostanu diskretni iz straha da se pretjerana podrška ne okrene protiv kandidata kojeg preferiraju.

Solana je izjavio kako u ovom trenutku ne može da kaže da li će evropski ministri vanjskih poslova na svojoj sjednici idućeg ponedjeljka potpisati sporazum o približavanjuu s EU, koji Tadić i njegovi istomišljenici priželjkuju već sedmicama.