Svijet
0

EU šalje radnu grupu u Jordan radi podrške reformama

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Evropska unija će u srijedu poslati jednu "radnu grupu" u Jordan da toj zemlji pomogne u provođenju političkih i ekonomskih reformi i koordiniranju pomoći.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton i jordanski premijer Aun el-Hasavneh kopredsjedavat će prvim skupom u okviru ove radne grupe, precizirao je specijalni predstavnik EU-a za regiju južnog Mediterana Bernardino Leon.

Reforma pravosuđa, javne administracije i ustavnog suda bit će u središtu posla koji će obaviti ova grupa.

Trebalo bi da EU tom prilikom objavi "bitno" povećanje evropske pomoći, izjavio je jedan evropski diplomat visokog ranga koji je želio da ostane anoniman.

Uskoro bi trebalo da bude objavljeno kolike kredite će dati Evropska banka za investicije i Evropska banka za obnovu i razvoj koje upravo proširuju polje svoga djelovanja na Jordan.

U kontekstu Arapskog proljeća i regionalne nestabilnosti koja pogađa većinu država u sujedstvu Jordana, "Jordanci znaju da nije opcija ne učiniti ništa", ocijenio je ovaj diplomat.

"Svi imamo potrebu da podržimo ovaj otok stabilnosti u regionu, ali neće biti stabilnosti ako Jordanci ne navale na reforme", upozorio je on.

Pomoć Evropske unije će biti postepena i zavisit će od napretka koji zemlja postigne u domenu reformi. Posao neće biti lagan. "Problem u Jordanu je što ne postoji kultura političkih stranaka", kazao je ovaj diplomat.