Svijet
0

EU: Rusija bi mogla priznati Abhaziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija bi mogla odlučiti da prizna gruzijsku otcijepljenu republiku Abhaziju, nekoliko sedmica nakon otcjepljenja Kosova od Srbije, izjavila je u ponedjeljak visoka zvaničnica Evropske unije. Rusija je u četvrtak ukinula i formalna trgovinska ograničenja pobunjenoj regiji, izazivajući prozapadnu gruzijsku vladu da optuži Moskvu kako pokušava destabilizirati kavkasku regiju.

"Sve je veće uvjerenje i nervoza da bi Rusija mogla otvoriti put priznanju Abhazije", izjavila je evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, istovremeno potvrđujući podršku EU-a gruzijskim granicama, javio je Reuters.

"Evropska unija uvijek je jasno podržavala gruzijski suverenitet, to je sasvim jasno", izjavila je ona na konferenciji za novinare prije nego što ministri vanjskih poslova EU-a započeli raspravu o Gruziji na svom mjesečnom sastanku u Bruxellesu.

"Raspravljat ćemo o Gruziji i o tome šta možemo učiniti da je jače podržimo u ovoj teškoj situaciji", kazala je.

Ona je kazala da su dvije člsnice EU-a, Švedska i Poljska, pisale Uniji kako bi pozvale blok da učini više na stabilizaciji Gruzije uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji u maju.

Ferrero-Waldner izjavila je da bi pomoć EU-a mogla uključiti olakšice u viznom režimu i postizanje trgovinskog sporazuma.

Neki analitičari povezali su potez Moskve s kosovskim proglašavanjem nezavisnosti od Srbije prošlog mjeseca, koje je podržao Zapad, ali mu se snažno usprotivila Rusija.

Rusija već dugo tvrdi da je zapadno priznanje kosovske secesije postavilo presedan koji će izazvati haos i navesti druge regije širom svijeta da traže nezavisnost, dok EU tvrdi da je Kosovo poseban slučaj.

Moskva je održavala zvaničnu zabranu trgovine s Abhazijom od 1996., iako Gruzija tvrdi da je Rusija godinama pružala finansijsku podršku pobunjenicima.

Gruzijski političari tvrde da je rusko zvanično ukidanje sankcija Abhaziji olakšalo Moskvi obaveze da šalje oružje, vojnu opremu ili ruske plaćenike u tu regiju.

Abhazija je u više navrata insistirala na međunarodnom priznanju nakon kosovskog jednostranog proglašenja nezavisnosti, obnavljajući diplomatsku kampanju tokom protekle tri sedmice.