Italija i Malta protiv
0

EU razmatra uvođenje sankcija Libiji

FENA
Evropska unija (EU) razmatra mogućnost uvođenja sankcija protiv libijskog lidera Moamera Gaddafija, ali se ovakvoj ideji protivi nekoliko država, prije svih Italija i Malta.

"Uvođenje sankcija zatražilo je u ponedjeljak na sastanku šefova diplomatija nekoliko evropskih država među kojima, Njemačka i Finska", rekli su u utorak agenciji France Presse diplomatski izvori.

Jedan od prijedloga koji se našao na stolu jeste uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine libijskog lidera i njegovog najužeg kruga.

"Ukoliko Gaddafi nastavi da ubija ljude, neophodno je učiniti nešto. U ovakvoj situaciji mora se razmisliti i o sankcijama, bilo šta drugo bilo bi suprotno evropskoj politici", rekao je anonimni diplomata.

Druga opcija bilo bi suspendovanje pregovora između Libije i EU-a o specijalnom dvostrukom partnerstvu koji su počeli 2008. godine.

Šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle izjavio je da će "sankcije postati neizbježne ukoliko Libija nastavi s nasiljem protiv sopstvenog naroda".

Kako su rekle diplomate, Italija i Malta suprotstavile su se, međutim, takvom potezu, dok je Kipar pokazao uzdržanost.

Italija i Malta zabrinute su da bi Gaddafi mogao da omogući desetinama hiljada regularnih afričkih imigranata koji se trenutno nalaze u njegovoj zemlji da otputuju u Evropu.