Svijet
0

EU protiv lažnih turista

FENA
Ministri unutarnjih poslova zemalja Evropske unije postigli su dogovor o mjerama za smanjenje broja ilegalnih useljenika u grupi za koju se vjeruje da je najbrojnija.

Riječ je o ilegalnim useljenicima koji ostaju da rade u zemljama EU-a nakon što im istekne turistička viza s kojom su doputovali - a procjene govore da ima dvanaest miliona takvih stranaca u zemljama Unija, prenosi BBC u četvrtak.

Prema postignutom dogovoru ministara EU-a, zemljama članicama će biti dozvoljeno da lišavaju slobode uhvaćene ilegalne useljenike, da ih protjeraju i da im izriču zabranu ponovnog ulaska u Uniju pet godina nakon deportacije.

Evropski parlament će o ovom paketu mjera glasati iduće sedmice.

Kritičari kažu da je prijedlog prestrog, i dodaju kako se pokazalo da su se mnogi useljenici iz ove kategorije već dobro uklopili i našli svoje mjesto u zemlji u koju su se ilegalno uselili.

Dopisnici kažu da će ovim mjerama počnu li se provoditi, najviše biti pogođeni useljenici koji nalaze posao u sektoru sive ekonomije - i objašnjavaju da su to najčešće ljudi porijeklom sa Filipina, iz Kine, Ukrajine, Latinske Amerike i Afrike.