Svijet
0

EU priprema izvanredne sastanke o sukobu Rusije i Gruzije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francusko predsjedništvo Europske unije najavilo je da će "početkom idućeg tjedna" organizirati izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u povodu sukoba između Rusije i Gruzije oko Južne Osetije, a moguće je i sazivanje izvanrednog summita šefova država i vlada EU-a.

Pariz je pripremio plan za rješenje krize u tri točke koji predviđa trenutni prekid nasilja i puno poštivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Gruzije, priopćio je Sarkozyjev ured.

Poziva također da se "situaciju na terenu vrati u onakvu kakva je bila prije, što implicira povlačenje ruskih i gruzijskih snaga na njihove ranije položaje".

Plan će idući tjedan Tbilisiju i Moskvi predstaviti francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, u pratnji finskog kolege Alexandera Stubba, predsjedatelja OESS-a.

Pariz je za "početak idućeg tjedna" najavio izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, a ne isključuje ni mogućnost sazivanja i izvanrednog summita šefova država i vlada EU-a, što je zatražila Poljska, prenosi France presse.

Sastanak ministara vanjskih poslova, odnosno Vijeća za opće poslove i vanjske odnose (GAERC), trebao bi "procijeniti situaciju i razraditi perspektive za rješenje krize", prema priopćenju francuskog predsjedništva EU-a.

"Ovisno o razvoju situacije", predsjednik Sarkozy "zadržava mogućnost da kasnije sazove izvanredan sastanak Europskog vijeća", dodaje se u priopćenju.

Prema diplomatskim izvorima, sastanak ministara vanjskih poslova EU-a trebao bi se održati u Parizu ili Bruxellesu i to možda već u ponedjeljak, dok bi se summit održao kasnije.

"Švedsku je kontaktirao Quai d'Orsay (franucusko ministarstvo vanjskih poslova) da sudjeluje na sastanku (ministara vanjskih poslova) u ponedjeljak", rekao je glasnogovornik švedskog ministarstva vanjskih poslova za švedsku agenciju TT, kako prenose europski mediji.

"Postoji... mogućnost formalnog summita u Bruxellesu kasnije u tjednu", potvrdio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt za TT.

Rusija je napala Gruziju nakon što su gruzijske snage u noći na petak pokrenule vojnu ofenzivu protiv separatističke republike Južne Osetije, de facto neovisne od raspada SSSR-a 1991.

U sukobima u osetskom glavnom gradu Tskhinvaliju i gruzijskom Goriju ima mnogo civilnih žrtava.

Sukobi su zahvatili i Abhaziju, odnosno klanac Kodori, jedino područje te separatističke republike koji kontrolira Gruzija.

Francusko predsjedništvo EU-a pozvalo je Rusiju da pristane na prekid vatre, upozorivši je da bi u suprotnom trpjeti mogli njezini odnosi s EU-om.