Bruxelles
0

EU prijeti Kanadi uvođenjem viza

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska komisija u utorak je zaprijetila Kanadi da će uvesti vize za nositelje kanadskih diplomatskih pasoša ako Ottawa ne razmotri ukidanje viza za češke državljane.
  • Evropska komisija poziva Kanadu da uskoro predoči jasan redoslijed poteza i mjera koje namjerava poduzeti za ukidanje viza za češke građane. Ako se takve mjere ne uspostave prije kraja 2009. godine, Komisija će predložiti ponovno uvođenje viza za pojedine kategorije kanadskih državljana, naprimjer za nositelje diplomatskih pasoša, kaže se u saopćenju Evropske komisije.

Kanada je ovog ljeta odlučila ponovno uvesti vize za državljane Češke, koja je članica šengenskog prostora, zbog velikog porasta zahtjeva za azilom koji podnose češki Romi.

Zemlje članice Evropske unije uvijek su u ovakvim slučajevima međusobno solidarne i na ovakve poteze uzvraćaju protumjerom, ali ne postoji automatizam, nego se svaka odluka mora donijeti prema predviđenim postupcima, koji počinju s preporukom Evropske komisije.

U Kanadu bez viza ne mogu ući ni građani Bugarske i Rumunije, ali te zemlje još nisu članice šengenskog sistema, u kojem su ukinute granične kontrole između zemalja članica.