Svijet
0

EU prijeti Iranu "novim mjerama"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedska, kao predsjedavajuća Evropske unije, spremna je "poduzeti nove mjere" ako Francuskinja Clotilde Reiss i dva lokalna zaposlenika evropskih ambasada u Iranu ne budu uskoro oslobođena, izjavio je u utorak šef švedske diplomatije Carl Bildt.

"Spremni smo poduzmeti nove mjere ako bude potrebno. Naravno, u dogovoru sa svih 27 članica EU-a. Mislim da je Iran svjestan činjenice kako smo spremni ići dalje od onoga što smo već učinili", izjavio je Bildt za Švedski radio.

On nije precizirao na kakve mjere misli.

"Mislim da ne bi trebalo o tome govoriti prije nego što dođe vrijeme. Za sada, mi se nadamo da će oni biti oslobođeni. Ako ne budu, vidjet ćemo šta će se dogoditi", dodao je on.

Francuska lektorica na univerzitetu u Ispahanu 24-godišnja Clotilde Reiss pojavila se u subotu na optuženičkoj klupi, pored jedne lokalne službenice francuske ambasade Nazak Afshar i jednog zaposlenika britanske ambasade, na saslušanju koje je bilo zatvoreno za strane novinare.

Kako je javila iranska državna agencija Irna, mlada Francuskinja je na saslušanju priznala da je učestvovala u demonstracijama i da je o tome sastavila izvještaj za jedan istraživački institut pod okriljem francuske ambasade.

U ponedjeljak je iranski ambasador u Stockholmu pozvan u švedsko ministarstvo vanjskih poslova koje je protestiralo protiv suđenja demonstrantima uhapšenim poslije predsjedničkih izbora, saopćeno je u utorak iz ministarstva.

Rasoula Eslamija je primio državni tajnik za vanjske poslove Frank Belfrage, precizirala je glasnogovornica ministarstva Cecilia Julin.

Iranske vlasti su uhapsile stotine osoba nakon demonstracija organiziranih u znak protesta protiv ponovnog izbora predsjenika Mahmuda Ahmadinedžada.

Oko 300 osoba je još u zatvoru, prema zvaničnim podacima, dok je za 110 osoba uorganizirano suđenje.

U subotu je švedsko predsjedništvo saopćilo u Bruxellesu da se akcija "protiv jedne zemlje, jednog građanina i osoblja ambasade EU-a smatra akcijom protiv EU-a u cjelini i da će se u skladu s tim poduzeti radnje".