Svijet
2

EU prijeti da će prekinuti odnose s Moskvom

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
EU zaprijetila je danas da će dovesti u pitanje svoje odnose sa Rusijom ukoliko ne dođe do smirivanja tenzija u Ukrajini.

"Ukoliko Rusija ne doprinese smirivanju tenzija, EU bi trebalo da odluči o mogućim posljedicama u odnosima EU i Rusije", naveli su evropski ministri vanjskih poslova u deklaraciji nakon hitnog sastanka koji je održan u Briselu povodom krize u Ukrajini.

U saopštenju je navedeno da su se ministri vanjskih poslova zemalja EU dogovorili da suspenduju razgovore sa Rusijom o viznom režimu zbog ruske akcije na Krimu, kao i o novom sporazumu o saradnji.

"Ukoliko ne bude hitnih i konkretnih mjera za smirivanje tenzija, svi kontakti će biti prekinuti", potvrdio je francuski ministar spoljnih poslova Laurent Fabius.

On je pomenuo suspenziju razgovora o vizama i o ekonomskim sporazumima.

"Ukoliko do četvrtka, 6. marta, ne bude došlo do smirivanja tenzija, preduzet ćemo ove mjere", rekao je Fabius i naveo da bi 6. marta mogao biti održan samit šefova država i vlade EU.

Fabius je rekao da se Francuska zalaže za održavanje ovog samita, prenio je AFP.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier rekao je da, ukoliko Rusija ne odluči da na kredibilan i brz način doprinese smirivanju tenzija, onda će morati biti donesene odluke koje će uticati na odnose sa Rusijom.