Svijet
0

EU: Pregovori iscrpljeni, preuzimamo odgovornost za rješenje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šefovi država ili vlada Evropske unije ocijenit će u petak, na samitu u Bruxellesu, da je pregovarački proces o budućem statusu Kosova "iscrpljen" i da je Unija spremna da preuzme glavnu ulogu u okončanju procesa i primjeni rješenja, stoji u nacrtu zaključaka samita u koji je Tanjug imao uvid.

U nacrtu se ne spominje kada i kako EU smatra da može okončati proces rješavanja statusnog procesa, kako bi rešenje trebalo da izgleda, niti pak kako očekuje da to rješenje primijeni.

Šefovi država ili vlada će zahvaliti "trojci" Kontakt grupe, a naročito predstavniku EU Wolfgangu Ischingeru, na "neumornom istraživanju svih opcija u traganju za dogovornim rješenjem".

Oni će, međutim, ocijeniti da je "pregovarački proces između strana o budućem statusu Kosova iscrpljen".

"U tom kontekstu, Vijeće žali što dvije strane nisu uspjele da pronađu obostrano prihvatljivo rješenje bez obzira na sveobuhvatne i dobronamjerne napore 'trojke'", ističe se u zaključcima.

Oni će pozdraviti i činjenicu da su se obje strane obavezale da će se uzdržavati od nasilja, te aktivnosti ili izjava koje mogu da štete sigurnosti u regionu.

Šefovi država ili vlada će, istovremeno, ocijeniti da je "status quo na Kosovu neodrživ".

"Iako će Vijeće sigurnosti UN-a 19. decembra raspravljati o ovom pitanju, Evropsko vijeće podvlači da je EU spremna da odigra vodeću ulogu u okončanju procesa i primijeni rješenja", ističe se u tekstu.

"EU je spremna da pomogne Kosovu na putu ka održivoj stabilnosti, između ostalog misijom iz oblasti policije i pravosuđa i doprinosom međunarodnoj civilnoj kancelariji kao djelu međunarodnog prisustva na Kosovu, a spremna je i da, jasnom evropskom perspektivom, pomogne ekonomskom i političkom razvoju" pokrajine, ističe se u tekstu i dodaje da se od institucija EU zahtijeva da ubrzaju pripreme ka tom cilju.

Vijeće će također ocijeniti da budućnost čitavog zapadnog Balkana leži u EU.

"Mirna i prosperitetna Srbija, u potpunosti integrisana u evropsku porodicu naroda, važna je za stabilnost regiona, pa se Srbija ohrabruje da ispuni sve neophodne uvjete da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju brzo bio potpisan", ističe se u zaključcima.

"S obzirom na značajan institucionalni kapacitet Srbije, Vijeće ponavlja svoje uvjerenje da njen put ka EU može biti ubrzan", zaključit će šefovi država ili vlada EU na samitu koji će biti održan u petak u Bruxellesu.