U domenu odbrane
0

EU pozvana da se nagodi s Turskom

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u subotu Evropsku uniju da se nagodi s Turskom u domenu odbrane i sigurnosti.

Zvanični odnosi između NATO-a i EU blokirani su već godinama zbog tursko-kiparskog spora i nedostaka entuzijazma više zemalja Evropske unije da podupru pregovore koji se od 2005. godine vode s Ankarom o njenom priključenju EU.

"Zašto se EU ne dogovori s Turskom u vezi s tim", kazao je Rasmussen povodom traženja Ankare da zasjeda u Evropskoj agenciji za odbranu, organizaciji za vojno istraživanje i razvoj, dok je Norveška, koja nije članica EU, ali je članica NATO-a, dobila mjesto u ovoj agenciji.

On je uputio ovaj zahtjev predsjedniku Evropskog parlamenta Jerzyju Buzeku, koji je u subotu zajedno s njim učestvovao u razgovoru o evropskoj sigurnosti.

Bivši danski premijer je pokazao razumijevanje prema Turskoj.

Rasmussen je u subotu naglasio da je EU, koja je rasporedila vojne snage u Bosni i Hercegovini, trebalo da zaključi s Turskom sporazum o sigurnosti.

"Turska drži drugi po veličini kontingent u BiH, u okviru operacije koju predvodi EU, ali EU ne dozvoljava zemljama koje nisu članice da imaju pravo glasa iako daju doprinos misiji", izjavio je on. Bilo bi veoma "bitno" da se to učini, ocijenio je on.