Svijet
1

EU pozvala Sjevernu Koreju "da ne pothranjuje napetost"

FENA
Evropska unija je u četvrtak pozvala Sjevernu Koreju "da ne pothranjuje napetost" i da se ponovo angažira na stvaranju mira i sigurnosti, u trenuku kad je Pjongjang napravio još jedan korak u eskalaciji ratobornosti.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku Evropske unije Catherine Ashton izrazila je žaljenje zbog najave Sjeverne Koreje, u jednom saopćenju, da će ponovo pokrenuti svoj nuklearni reaktor u Yongbyonu.

"To bi bilo jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kao i obaveza preuzetih 2007. godine u okviru šestostranih pregovora da se ova postrojenja zatvore", rečeno je.

Evropska unija je upozorila Sjevernu Koreju da će nepoštivanje međunarodnih obaveza i "prijetnja stabilnosti u regionu" dovesti "neizbježno do još jedinstvenijeg odgovora međunarodne zajednice".

"Sjeverna Koreja treba da izbjegava pothranjivanje novih napetosti i da se angažira na potpunoj denuklearizaciji korejskog poluotoka", dodala je Ashton.

Ona je pozvala sjevernokorejske lidere da obnove šestostrane pregovore i počnu da rade na trajnom miru i sigurnosti na korejskom poluotoku.