Svijet
0

EU pozdravlja jednostrani izraelski prekid vatre

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Češko predsjedništvo i Evropska komisija pozdravili su u ponedjeljak izraelsku najavu o jednostranom prekidu vatre u Pojasu Gaze i pozvali Hamas da se suzdrži od nasilja.

"Predsjedništvo pozdravlja najavu Izraela o jednostranoj obustavi svih vojnih aktivnosti u Gazi i traži od Hamasa da se odmah i bezuvjetno pridruži prekidu vatre. Sada je prioritet osigurati da civili ne umiru zbog toga sukoba i stoga je od životne važnosti da sva potrebna humanitarna pomoć, uključujući hranu, gorivo i lijekove bude slobodno i brzo dopremljena i podijeljena u Gazi", kaže se u saopćenju češkog predsjedništva.

U ime Europske komisije reagirala je povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

"Prekid vatre je bio neophodan. Pozdravljam činjenicu da je Izrael proglasio prekid vatre. Pozivam Hamas da se suzdrži od bilo kakvog čina nasilja kako bi se omogućilo da se okonča užasna patnja ljudi. To bi također trebalo omogućiti EU-u i ostalim donatorima da dostave još više prijeko potrebne humanitarne pomoći", kaže Ferrero-Waldner.

"Naš je cilj trajni mir. Nadam se skorom otvaranju graničnih prijelaza u Gazi i povlačenju svih izraelskih vojnika iz Pojasa Gaze", dodaje povjerenica.

Izraelski premijer Ehud Olmert noćas je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio jednostrani prekid vojne ofenzive u pojasu Gaze.

"Ciljevi koje smo odredili pri pokretanju operacije, u potpunosti su postignuti, pa i više od toga", rekao je Olmert na konferenciji za novinare.

Više od 1.200 Palestinaca ubijeno je u tri sedmice izraelske ofenzive, prije nego što je izraelska vlada u subotu donijela odluku o jednostranom prekidu vatre.